Ontsnappen uit de Escape Room in het Mariaziekenhuis

26 april 2018
Het Mariaziekenhuis en het Revalidatie & MS Centrum in Overpelt organiseren een heuse ‘Escape Room’ voor medewerkers en artsen. Via de Escape Room worden de thema’s handhygiëne en patiëntveiligheid op een leuke manier in de kijker gezet.
Bij een Escape Room word je opgesloten in een ruimte waarbij je aan de hand van puzzels en raadsels binnen een bepaalde tijd een uitweg moet zoeken.

Hoe kan je op een creatieve manier medewerkers opleiden? In een Escape Room!
In kleine groepjes kunnen medewerkers en artsen een bezoek brengen aan het laboratorium van een verzonnen ‘gekke’ professor. De professor komt echter niet opdagen en de deur valt achter de deelnemers dicht. Eens binnen merken de deelnemers wat de professor angstvallig geheim houdt: een patiënt waar hij experimenten op uitvoert. Aan de hand van puzzels en raadsels zoeken de deelnemers een uitweg doorheen de verschillende kamers van zijn laboratorium, waarbij licht- en geluidseffecten de spanning opdrijven.
In totaal nemen er 100 groepen deel. Elke groep telt 3 tot 5 medewerkers en/of artsen. De groepen strijden tegen elkaar om de beste tijd te behalen. De reacties van de medewerkers zijn lovend: “Beter dan de andere escape rooms die ik al gedaan heb” zegt Lore, of “Dit was een hele goede opfrissing voor ons, en op een super originele manier gebracht. Veel beter dan in een lokaaltje naar een lesgever luisteren. Bovendien heb ik gemerkt dat de collega’s super competitief zijn, we gaan voor de beste tijd!” aldus Karen.

Spelenderwijs
De Escape Room kadert in het permanent vormingstraject waarbij medewerkers regelmatig bijscholing krijgen. De diensten ziekenhuishygiëne en patiëntveiligheid ontwierpen de Escape Room om op een ludieke manier de medewerkers te herinneren aan het belang van een goede handhygiëne en patiëntveiligheid. Hierbij stond een leuke leerervaring en het versterken van de groepsband centraal.

En ja, de professor wordt ontmaskerd en de patiënt (meestal) gered!