Mariaziekenhuis introduceert als eerste Limburgse ziekenhuis revolutionaire laserbehandeling tegen vaginale droogheid

14 maart 2017

Eén op twee vrouwen in de menopauze heeft last van vaginale droogheid wat kan leiden tot irritatie, een verminderde controle over de blaas en pijn bij het vrijen. Ondanks dit grote aantal durft bijna 60% niet over dit probleem te praten met een arts en leeft er bij 40% van deze vrouwen het idee dat er geen remedie bestaat om vaginale droogheid te verhelpen.

Hoe werkt deze laserbehandeling?
Tijdens de menopauze valt de productie van oestrogenen stil waardoor de vagina dunner en gevoeliger wordt. De  laserbehandeling verwarmt de vagina en vulva, bevordert de celgroei en bloedtoevoer, en gaat hierdoor de vaginale vochtbalans herstellen.

De MonaLisa Touch is niet-chirurgisch, niet-hormonaal en volledig pijnvrij. Het proces bestaat uit drie korte laserbehandelingen waarbij al na de eerste sessie verbetering optreedt. Vergelijkend weefselonderzoek voor en na de behandeling toont zichtbaar het positieve effect aan. In de Verenigde Staten, Australië en Frankrijk werden al tienduizenden succesvolle laserbehandelingen uitgevoerd. Deze behandeling is ook mogelijk voor vrouwen die vaginale droogheid ontwikkelen ten gevolge van een kankerbehandeling.

Eerste Limburgse ziekenhuis
In België zijn er intussen 10 gynaecologen die deze laserbehandeling toepassen. Het Mariaziekenhuis is het eerste Limburgse ziekenhuis waar vrouwen terecht kunnen voor deze laserbehandeling.