Lasertherapie voor patiënten met orale mucositis

2 oktober 2020

Dankzij Levensloop Lommel en Stichting tegen Kanker kunnen patiënten met orale mucositis behandeld worden met een laserpen in het Noorderhart Mariaziekenhuis  

Orale mucositis kan optreden als mogelijke bijwerking bij de behandeling met chemo- en/of radiotherapie. Er kunnen mondklachten ontstaan doordat de behandeling niet alleen inwerkt op de kankercellen, maar ook de cellen ter hoogte van de mond kan aantasten. De aften en/of het ontstoken mondslijmvlies kunnen erg hinderlijk en pijnlijk zijn. 
 
Lasertherapie is één van de weinige behandelingen die bij orale mucositis kan toegepast worden. Het laseren van het mondslijmvlies gaat ervoor zorgen dat de pijn en de ontstekingsreactie snel zullen verminderen. Hierdoor kunnen de letsels in de mond sneller genezen.
 
De therapie op zich is volledig pijnloos en heeft geen nadelige effecten. Onmiddellijk of enige tijd nadien ervaart men al pijnverlichting. Slechts zelden heeft het laseren geen effect. De behandeling is zowel voor gehospitaliseerde als ambulante patiënten volledig gratis.
 
De laserbehandeling gebeurt op het niet-chirurgisch dagziekenhuis voor ambulante patiënten of op de afdeling waar de patiënt gehospitaliseerd wordt. De medisch specialist zal, bij het optreden van mucositis, bepalen of de patiënt in aanmerking komt voor lasertherapie. De verpleegkundigen die de lasertherapie uitvoeren, hebben hiervoor een speciale opleiding gekregen. 

De laserpen werd gesubsidieerd dankzij Levensloop Lommel en Stichting tegen Kanker.  

Meer info: 
Oncologisch begeleidingsteam, via mail naar oncocoach@noorderhart.be